Vitamin D
Vitamin D is an important nutrient that helps the body absorb calcium and promotes your bone health. It is produced naturally when we expose the skin to sunlight and is also found in certain types of food. Vitamin D deficiency can lead to problems such as osteoporosis and a weakened immune system. Vitamin D is fat-soluble and can be stored in the body for a short period.
- Home
- Products
- Supplements
- Vitamins
- Vitamin D
Vad är D-vitamin?
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som är avgörande för att upprätthålla hälsosamma nivåer av kalcium och fosfat i kroppen. Det finns i flera former, D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form som huvudsakligen produceras i huden när den exponeras för solljus och som även finns i vissa animaliska livsmedel så som fet fisk, medan D2 finns i tex vissa svampar. Idag kan man även producera kosttillskott med vegansk D3, en naturlig form som utvunnits från alger.
- Vad är D-vitamin bra för?
D-vitamin är viktigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och bevara en stark benstomme och för att bilda starka tänder. Brist på D-vitamin kan exempelvis leda till benskörhet, muskelsmärtor och muskelsvaghet. D-vitamin påverkar kalciumnivåerna i ditt blod och därmed styrkan i skelettet. D-vitamin behövs även för ditt immunsystem och för din energiomsättning.
Godkända hälsopåståenden för D-vitamin:
- D-vitamin bidrar till normal absorption / användning av kalcium och fosfor
- Det bidrar till normala kalciumnivåer i blodet
- Det bidrar till bibehållandet av normala ben
- Det bidrar till bibehållandet av normal muskelfunktion
- Det bidrar till att bibehålla normala tänder
- Det bidrar till immunsystemets normala funktion
- Det har en roll i processen för celldelning
- Det bidrar till den normala funktionen hos immunsystemet hos barn
- Det behövs för normal tillväxt och utveckling av ben hos barn
- Tillskott av vitaminerDet är möjligt att få i sig ett dagligt referensintag (DRI) av vitaminer genom maten, men man får se till att äta ganska mycket och varierat. Alla är vi olika och har därför olika behov beroende av faktorer så som arbete, stress och hälsotillstånd.
Upptaget beror även på hur maten är odlad, behandlad och tillberedd. Vitaminer är känsliga för ljus och värme. Kokar man grönsaker i vatten så löses en hel del näringsämnen ut i vattnet. När det gäller de fettlösliga vitaminerna så är det viktigt att man intar någon form av fett samtidigt för att förbättra upptaget. - Varför får man D-vitaminbrist?
Vår främsta källa till D-vitamin är solen. Vi nordbor har under den mörka årstiden väldigt lite solljus, vars strålar huden kan omvandla till D-vitamin. En viss del kan vi också få i oss via vår kost, främst via fisk, kött och ägg.
Främsta orsaken till D-vitaminbrist i Norden är brist på solljus stora delar av året samt kosthållning utan innehåll av D-vitamin. I ett modernt samhälle vistas många av oss också inomhus stora delar av dygnet, även under det ljusare halvåret.
- Vad händer vid D-vitaminbrist?
Allvarlig och långvarig brist kan hos barn orsaka rakit, eller "engelska sjukan" som det också kallas, vilket ger ett mjukt och missformat skelett. Detta är dock ovanligt i välutvecklade länder idag. Brister kan också ge benskörhet, då D-vitamin är viktigt för vårt skelett och samarbetar bland annat med mineralet kalcium.
Brist på D-vitamin påverkar även immunsystemet och vår möjlighet att hålla oss friska året om. Det är viktigt att bibehålla tillräckliga nivåer av D-vitamin genom kosten, solexponering och om nödvändigt genom tillskott för att förebygga dessa problem. - Kan man överdosera D-vitamin?
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som kan lagras under en period i kroppen. När vi vistas utomhus under sommarhalvåret har vi möjlighet att fylla på vårt förråd. En naturlig påfyllnad genom solljus kan aldrig överfylla våra lager, kroppen reglerar detta själv.
Alltför stora mängder av D-vitamin är skadligt och kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet och kan påverka kalciuminlagring i njurarna. Det går inte att överdosera D-vitamin med endast mat, utan en överkonsumtion kan endast ske med höga doser av kosttillskott under en längre tid. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin 100 mikrogram (µg) per dag för vuxna. (1) Mängden D-vitamin i kosttillskott kan anges antingen i mikrogram (mcg/µg) eller i internationella enheter (förkortat IE). - Hur mycket D-vitamin behöver man per dag?
D-vitamin är förmodligen den viktigaste vitaminen du kan ta. Mängden D-vitamin i kosttillskott kan anges antingen i mikrogram (mcg/µg) eller i internationella enheter (förkortat IE). Gällande intag av D-vitamin är en dosering på 2000 IE (50 mcg) per dag en ganska säker rekommendation för vuxna personer i Norden.
Intaget av D-vitamin genom att sola i 10 minuter ligger långt över RDI. Det tar kroppen cirka 20 minuter att lagra 10–20 000 IE i direkt solljus under perioden maj till september i Sverige. För personer med mörkare hud tar det längre tid, i vissa fall flera timmar. Här reglerar kroppen upptaget helt och hållet själv, ingen överlagring kan ske. Men det är inte solljuset i sig, utan UVB-strålningen som omvandlas till D-vitamin i huden.
I norr får vi oftast ljuset för snett för att det skall vara effektivt, i synnerhet under den mörka årstiden. Solvinkeln skall ej vara lägre än 45 grader. Under sommaren behöver man inte lika mycket tillskott, om man är ute i solen och inte är skyddad till max vill säga. Middagstid är den bästa tiden att få D-vitamin genom solljus. Man bör naturligtvis inte utsätta sig för direkt solljus utan skydd under alltför lång tid, dvs. aldrig bränna sig.
Man bör också veta att det blir allt svårare att omvandla solljus till D-vitamin ju äldre vi blir, dock kvarstår samma behov. Vid 60 års ålder producerar vi 20% av mängden D-vitamin vi gjorde vid 20 års ålder och vid 80 år så gott som inget alls. Män som har prostatabesvär bör sola eller ta tillskott av D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar ett högre intag av D-vitamin till äldre. För personer över 75 år rekommenderas 20 mikrogram per dag. (1) - Mätmetoder för D-vitaminstatus
När man mäter ens D-vitaminstatus genom blodprov (serum) så är det 25(OH)-D-vitamin man är intresserad av. Det mäts i nmol/L. Idag räknas ≥50 nmol/liter som normalvärde. Det svenska DRI idag är 400 IE eller 10 mcg.
Man har ansett att D3-vitamin löst i olja ger bättre upptag men studier visar att det inte spelar någon större roll. Man kan ta vitamin D3 i torrpulver tillsammans med mat som innehåller fett.
Referenser:
(1) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin