Minerals

Minerals

Here you will find a wide range of minerals as dietary supplements. Minerals can be taken as dietary supplements when you do not get a sufficient amount through your diet. Our mineral supplements are developed to be as bioavailable as possible. They differ from ordinary elements in that they are bound to organic compounds. It can be amino acids or other easily absorbable substances that make the mineral stable and absorbed faster in the body.

Read More
sort-descending
  • Sale
    Närokällan Kalm+ 270 g
    Special Price €27.97
    €32.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Magnesiumglycinat 30 caps
    Special Price €8.42
    €9.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Super Mag 180 caps
    Special Price €29.67
    €34.90
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Silica 60 capsules
    Special Price €27.97
    €32.90
    15%
  • Sale
    Närokällan OptiMSM 250 g
    Special Price €15.22
    €17.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Super Mag 90 caps
    Special Price €16.58
    €19.50
    15%
  • Sale
    Närokällan OptiMSM 750 g
    Special Price €42.08
    €49.50
    15%
  • Sale
    Närokällan CalMag capsules 100 capsules
    Special Price €16.58
    €19.50
    15%
  • Sale
    Närokällan OptiMSM 100 Capsules
    Special Price €13.52
    €15.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Cellsalt 750 tablets
    Special Price €23.72
    €27.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Super Mag Pulver 280 g
    Special Price €25.08
    €29.50
    15%
  • Sale
    BioCare Nutrisorb Molybdenum 15ml
    Special Price €13.52
    €15.90
    15%

Varför behöver vi mineraler?

Människan behöver mineraler för att må bra. Mineraler är ämnen som kroppen inte kan tillverka själv och måste därför tillföras via vår kost. Mineraler är livsnödvändiga för såväl kvinnor som män och har många olika funktioner i kroppen. Brist på mineraler i mat kan ofta ge specifika sjukdomssymtom, samtidigt som för stora mängder kan vara ohälsosamt.

Mineraler brukar delas in i två grupper:

1. Mineraler: Dessa fungerar ungefär som byggstenar i kroppen och vi behöver relativt stora mängder. Gruppen omfattar kalcium, fosfor, kalium, svavel, natrium, klor och magnesium.

2. Spårämnen: Dessa behöver vi lite mindre mängd av. Sådana är zink, selen, krom, jod, järn, fluor, koppar och kobolt.

Du kan här läsa vidare om några av de viktigaste mineralerna.

                                                                                   

 

  • Kalium

    Kalium är en mineral och ett livsnödvändigt grundämne som vi behöver för kroppens nerv- och muskelfunktion och för att reglera blodtrycket i kroppen. Det rekommenderade dagliga referens intaget skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Kalium finns i princip alla livsmedel. Något högre halter finns i torkad frukt, nötter, frön, potatis, grönsaker och färska frukter. Även animaliska livsmedel som kött, fisk och mejerivaror är centrala källor till mineraler med kalium.

  • Järn

    Järn hjälper till att transportera syre i såväl blodet som i musklerna, därför kan vi känna oss lite trötta vid järnbrist om vi inte fått i oss tillräckligt med järn genom kosten. Kroppens upptag av järn är lågt jämfört med flera andra näringsämnen. Mineraler som järn finns främst i blodmat och inälvsmat som exempelvis lever och blodpudding. Järn hittar du även i kött, ägg och skaldjur – och dessutom i vegetabiliska livsmedel såsom torkad frukt, baljväxter, nötter, frön och fullkornsprodukter. Det rekommenderade dagliga intaget av järn skiljer sig mellan olika åldersgrupper.

    Det finns två typer av järn – hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att ta upp och utgör cirka hälften av järninnehållet i blodmat och kött. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn som inte tas upp av kroppen lika effektivt.

    C-vitamin, fisk och kött kan förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (som finns i till exempel kaffe, vin, te och även vissa örtteer) och fytinsyra (som finns i spannmål, baljväxter och nötter) kan minska upptaget. Fytinsyran bryts till viss del ner genom skållning, långtidsjäsning av bröd och surdegsbakning. Groddning av frön och baljväxter minskar också mängden fytinsyra.

  • Kalcium

    Mineralen kalcium är ett livsnödvändigt grundämne som bland annat behövs när tänder och skelett bildas samt vid blodkoagulering. Kalcium inverkar på en rad processer i och mellan kroppens celler. Kalcium finns i de flesta livsmedel, bland annat mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium. Det rekommenderade dagsintaget av kalcium varierar med ålder och kön. Mängden kalcium i blodet regleras genom ett samspel mellan skelett, tarm och njurar.

  • Magnesium

    Magnesium behövs i vår kropp för exempelvis normal muskel- och nervfunktion, produktionen av protein och omsättning av kalcium. Mineraler med magnesium hittar du främst i fullkornsprodukter, baljväxter, bladgrönsaker, kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium via vattnet vi dricker. 

    Allvarlig magnesiumbrist är sällsynt, men det kan inträffa när kosten är begränsad eller vid vissa sjukdomar. Brist på magnesium kan ge beteendestörningar, hämmad tillväxt och störningar i hjärtfunktionen. Magnesiumbrist kan också resultera i muskelkramper. Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Du kan läsa mer om detta mineral under magnesium.