Enzymes

Enzymes

Our body breaks down and absorbs the food we eat with the help of digestive enzymes from the diet. Digestion is important for a good absorption of the nutrients we get through the food we eat. Digestive enzymes are structured proteins that help break down the food we eat into smaller components so that the body can absorb the nutrients. These enzymes are found in different parts of the body and are secreted from different organs and supplied to the body via our diet.

Read More
sort-descending
  • Sale
    Närokällan Nattokinase 60 capsules
    Special Price €25.08
    €29.50
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes 90 capsules
    Special Price €42.42
    €49.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Betain HCL & Pepsin 90 caps
    Special Price €18.62
    €21.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Quercetin & Bromelain 60 capsules
    Special Price €29.67
    €34.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Superzym 60 capsules
    Special Price €24.57
    €28.90
    15%
  • Sale
    Närokällan Bromelain 600 GDU 60 capsules
    Special Price €22.02
    €25.90
    15%
  • Sale
    Sunwarrior Enzorb Enzymer
    Special Price €35.62
    €41.90
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Lumbrokinase 30 capsules
    Special Price €55.17
    €64.90
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Gluten Enzymes 30 capsules
    Special Price €20.32
    €23.90
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Ketozyme 30 capsules
    Special Price €25.08
    €29.50
    15%
  • Sale
    Dr. Mercola Gallbladder Enzymes 30 capsules
    Special Price €25.08
    €29.50
    15%
  • Sale
    BioCare Betaine HCL & Pepsin
    Special Price €22.87
    €26.90
    15%

Varför är det viktigt med enzymer?

Matsmätningsenzymer hjälper till att spjälka våra makronäringsämnen, dvs kolhydrater, fett, proteiner och fiber. Om kroppen saknar nödvändiga matsmältningsenzymer för att bryta ner maten i magen, kan det leda till ineffektiv matsmältning och orsaka besvär som uppblåsthet och magont. Det finns enzymer som hjälper till att bryta ner specifika typer av mat. 

  • Vilka typer av enzymer finns?

    Det finns olika typer av enzymer för att bryta ner olika typer av näringsämnen. Vi förklarar här vad de heter och vilken funktion de har.

    Amylas är enzymer som bryter kolhydrater så som stärkelse till socker. Detta enzym utsöndras via saliven när du börjar tugga kolhydratrik mat från spannmål, ris och potatis.

    Lipaser är enzymer som bryter ner fett. De finns i bukspottkörteln och utsöndras i tunntarmen. Detta enzym behövs för att bryta ner alla fettrika livsmedel.

    Pepsin är enzymer som bryter ner proteiner i magsäcken. Magslemhinnan producerar inaktivt pepsinogen som sedan aktiveras av magsyran. Pepsin behövs för att bryta ner livsmedel innehållande proteiner, såsom kött, fisk och ägg.

    Proteaser är en grupp av enzymer som bryter ner proteiner till mindre peptider och aminosyror. De finns både i magsaften och i bukspottkörteln. Proteaser behövs för att bryta ner proteinrika livsmedel som kött, fisk, mejeriprodukter och baljväxter.

    Cellulas är enzymer som bryter ner de fiber som finns i vår kost från komplexa växtbaserade kolhydrater som finns i grönsaker, frukter och fullkornsprodukter. 

    Laktas är ett specifikt enzym som bryter ner mjölksocker (laktos) till glukos och galaktos. Det finns främst i tunntarmen. Livsmedel som innehåller mjölksocker, till exempel mjölk, ost och yoghurt, kräver laktas för att kunna smältas effektivt. Det är tämligen vanligt med laktosintolerans och då bör man hjälpa kroppen med laktos spjälkande enzymer.