Prebiotics
Prebiotics means before life. Prebiotics are complex carbohydrates that pass through the digestive system without being broken down. It is now an accepted fact that the majority of our immune system is located in the gastrointestinal tract. We should therefore take care of our gut. One way is to supply the existing bacterial flora with food so that it grows. Yes, the 100 trillion bacteria found in the gut need to eat to feel good - otherwise we don't feel good ourselves.
Prebiotics are complex carbohydrates that are not broken down by the gastric juices and in the small intestine into sugar, but reach the bacteria in the large intestine in an intact form, which favors the development of existing bacterial flora. You can summarize it by saying that it is resistant starch, i.e. complex carbohydrates in the form of mainly insoluble but to some extent also soluble fibres.
- Home
- Products
- Supplements
- Enzymes & Bacteria
- Prebiotics
Vad är prebiotika?
Matsmätningsenzymer hjälper till att spjälka våra makronäringsämnen, dvs kolhydrater, fett, proteiner och fiber. Om kroppen saknar nödvändiga matsmältningsenzymer för att bryta ner maten i magen, kan det leda till ineffektiv matsmältning och orsaka besvär som uppblåsthet och magont. Det finns enzymer som hjälper till att bryta ner specifika typer av mat.
- Hur får man i sig prebiotika genom kosten?
Bäst är råa grönsaker, för när man kokar dem för länge så bryts vissa fibrer, t.ex. inulin, ner till fruktsocker istället. Man märker att de blir sötare. Variation är också viktig för det finns olika slags prebiotika. Banan är fantastisk prebiotika – men inte den gula, utan den gröna bananen. Inget man normalt äter, men i den gula har den resistenta stärkelsen omvandlats till fruktsocker.
Prebiotika får man naturligt från jordärtskocka, cikoria, sparris, honung, baljväxter, ruccola, bananer (gröna), äpple, plommon, yacon, kål, lök och vitlök, men även kokta kalla rotfruker, såsom potatis (går bra att värma eller steka igen). Det är främst ämnen i dessa som inulin, fruktooligosackarider (FOS) och pektin som är viktiga.