Celtic Sea Salt har på senare tid seglat upp som världens mest populära salt, och det finns flera faktorer som bidrar till dess omfattande popularitet.
Celtic Sea Salt är mycket mer än bara ett köksskafferi-basalt. Detta naturliga salt, utvunnet från kusterna av Keltiska havet, har blivit ett populärt val för dem som söker en hälsosammare livsstil och en förbättring av sina kulinariska upplevelser. Detta salt har sitt ursprung längs den gamla keltiska kusten och har utvunnits och raffinerats på traditionellt sätt i århundraden.
Det började redan för tusen år sedan när kelterna i västra Frankrike upptäckte hur man kunde utvinna salt från havet genom att använda solen, vinden och grunda lerbassänger. Det salta havsvattnet leddes in i naturliga kanaler till de grunda lerbassängerna. Solen och vinden dunstade sakta bort vattnet. Man rörde om i blandningen under tiden tills fina kristaller bildades som sedan skördades för hand.
Vad gör saltet unikt?
Atlantens salthalt vid Bretagne, Frankrike har en salthalt på 3% (30 g per liter) och vattnet får avdunsta till en koncentration på 300 g per liter (30%). Vid den koncentrationen bildas kristaller. Med stora rakor skrapar man sedan upp saltet utan att nudda botten.
Lerans joniska egenskaper tillsammans med skördarnas kunskap och hantverksskicklighet som gått i arv från generation till generation gav liv till upptaget av de unika spårmineraler med en bra balans som idag finns i saltet.
Celtic salt är unikt i världen. Mindre än 1% av världens saltskörd har samma hantverksmässiga kvalitet som Celtic havssalt.
Men det viktigaste är slutprodukten, världens mest mineralrika och välsmakande salt. I vanligt vitt raffinerat bordssalt har man avlägsnat nästan alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt och i princip bara lämnat kvar natrium (99,9%), vilket ställer till problem i så höga koncentrationer och ger en skarp sälta. Dessutom tillsätts ofta antiklumpmedel och sedan bleks saltet.
Raffinerat och oraffinerat salt – vad är skillnaden?
Man måste skilja på raffinerat salt och oraffinerat. Man kan inte klumpa ihop dessa och säga att allt salt är dåligt. Dessa två salter är inte samma sak. Oraffinerat salt genomgår inte samma omfattande bearbetning som raffinerat salt. Det innehåller ofta naturliga mineraler och spårämnen från källan där det utvinns. Eftersom oraffinerat salt behåller sina naturliga mineraler, kan det ha en mer komplex smak och färg än raffinerat salt.
Celtic Sea Salt som är ljusgrått av alla mineraler, kommer från oförstörda områden i Frankrike. Saltet sol- och vindtorkas och skördas i Bretagne. Det är garanterat fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier. Studier har även visat att Celtic Sea Salt inte innehåller några plastpartiklar. Kom ihåg att havssalt med mineraler är grått i färgen, inte helt vitt.
Hur saltet används i köket och vid matlagning
Celtic Sea Salt är lika mångsidigt som det är näringsrikt. Använd det för att förstärka smaken i dina favoriträtter eller som en final touch på färska grönsaker. Dess fina och grova korn gör det perfekt för allt från bakning till grillning. Saltet är känt för att vara rikt på mineraler och spårämnen, vilket ger det en rikare smakprofil och en mer komplex sammansättning än vanligt bordssalt. Dess naturliga och oförädlade egenskaper gör det till ett utmärkt val för dem som värdesätter autentiska och oprocessade ingredienser i sina måltider.
Är salt farligt?
Det har pratats mycket om att salt höjer blodtrycket. Men detta beror på den höga natriumhalten och den samtidigt låga eller obefintliga halten av kalium och magnesium. Detta får blodkärlen att dra ihop sig och öka blodtrycket. Havssalt av rätta sorten innehåller mycket magnesium och andra viktiga mineraler som kroppen behöver för att balansera natriumet och påverkar därför inte blodtrycket negativt på samma sätt.
Natrium i sig är väldigt viktigt, men i rätta mängder. Självklart bör vi vara medvetna om vår saltkonsumtion och vara uppmärksamma på mängden salt i halvfabrikat och processad mat..
Jod i salt
Havssalt innehåller vanligtvis små mängder naturligt jod, men det täcker oftast inte det dagliga behovet. Det brukar därför tillsättas i raffinerat salt. Jod fäster inte lätt på saltpartiklar, så man använder klumpförebyggande medlet E-535, natriumferrocyanid, för att hjälpa jodet att hålla sig fast.
Jod finns i produkten Celtic Gourmet Jodsalt. Celtic Gourmet jodsalt är ett naturligt jodrikt sjögrässalt. Saltets bas består av finmalet Celtic Salt med 4 olika vildskördade havsväxter (Dulse, Kelp, Wakame, Kombu) samt röd shiso, vitlök, lök och citron.
Selina Celtic Sea Salt är inte bara ett salt, det är en upplevelse av renhet, kvalitet och smak. Med dess kombination av mineraler, oöverträffade renhet och miljömedvetna produktion har det blivit det självklara valet för dem som strävar efter det bästa för sin matlagning. Utforska Celtic Sea Salt och upptäck skillnaden själv!