Svettig man med cykelhjälm

Hitta orken i värmenNär kroppen utsätts för höga temperaturer, måste den arbeta hårdare för att reglera kroppstemperaturen och undvika överhettning.

Under varma sommardagar kan det därför vara extra viktigt att tänka på vätskebalansen. Solen och ljuset ger mycket energi men efter en lång dag ute i värmen eller efter fysisk ansträngning är det vanligt att känna sig lite trött och orkeslös. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att ersätta det du svettas ut – men dricker du mycket vatten kan det vara bra att även tänka på att upprätthålla elektrolytbalansen.

Vad är elektrolyter?

Elektrolyter är mineraler såsom kalium och natrium som utsöndras när vi svettas, samt magnesium och kalcium. Dessa mineraler är viktiga för oss eftersom de bidrar till bibehållandet av elektrolytbalansen, till normala energinivåer samt normal nerv- och muskelfunktionen. När du svettas eller förlorar vätska kan elektrolytbalansen i kroppen rubbas och du kan känna dig trött och urlakad. Detta kan man märka vid situationer som efter en varm dag på stranden, eller vid magsjuka och diarré.

Trött och varm kvinna sitter i en soffa och fläktar sig med en solfjäderTrött och varm kvinna sitter i en soffa och fläktar sig med en solfjäder

Här är några tips på när det kan vara bra att ta elektrolyter

Vätskebalans: Elektrolyter, såsom natrium och kalium, hjälper till att upprätthålla rätt mängd vätska i kroppen. De bidrar till att reglera vätskeflödet in och ut ur cellerna, vilket är avgörande för att bibehålla en ordentlig vätskebalans. Magnesium bidrar till elektrolytbalansen.

Muskelfunktion: Elektrolyter är inblandade i överföringen av nervimpulser och muskelkontraktioner. Natrium, kalium, kalcium och magnesium är exempel på elektrolyter som behövs för att musklerna ska fungera korrekt. Vid brist på elektrolyter kan muskelkramper och svaghet uppstå. Kalcium och magnesium bidrar till normal muskelfunktion.

Nervfunktion: Elektrolytbalansen spelar en central roll i överföringen av nervimpulser genom kroppen. De hjälper till att upprätthålla rätt elektrisk laddning i nervcellerna, vilket är nödvändigt för en optimal kommunikation mellan nervcellerna. Kalium och magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.

Återhämtning efter fysisk aktivitet: Under träning och fysisk ansträngning förlorar kroppen elektrolyter genom svettning. Att dricka tillräckligt och ersätta elektrolyterna är viktigt för att återställa vätskebalansen och främja snabbare återhämtning. Magnesium bidrar till normal energiomsättning samt till att minska trötthet och utmattning.

Vattenglas i solen som fylld med elektrolytpulverVattenglas i solen som fylld med elektrolytpulver

Elektrolyter bör tas i rätt proportioner och i enlighet med individuella behov. För personer som inte sysslar med intensiv fysisk aktivitet eller inte förlorar stora mängder elektrolyter genom svett eller andra faktorer, kan en balanserad kost ofta tillhandahålla tillräckliga mängder elektrolyter. Men under varma sommardagar, vid fysisk ansträngning, och vid vissa tillstånd, såsom svår diarré eller kräkningar, kan det vara en god idé att komplettera med elektrolytlösningar för att upprätthålla normal vätske- och elektrolytbalans.