Närbild på fräknigt kvinnoansikte som smörjer in ett tunt lager hudkräm på kinden

Huden är vårt ansikte utåt – ta hand om denHuden är vårt största organ och i genomsnitt motsvarar det cirka 15% av vår totala vikt. Huden täcker hela vår kropp och fungerar som en skyddande sköld. Hudvård idag handlar mycket om kosmetika och yttre vård, men det är viktigt att komma ihåg att hudvård också kommer inifrån.

Många faktorer kan påverka vår huds hälsa, till exempel uttorkning, högt intag av socker och alkohol, väder och sol. Att ge näring till våra kroppar med rätt ämnen, i tillräckliga mängder, kan vara en nyckel till att stödja vår hudhälsa.

Men låt oss först se varför det är så. För även om huden verkar smidig för ögat, så består huden av flera lager. I det hela så består huden av tre distinkta lager – epidermis, dermis och hypodermis. Varje lager är unikt inom dess egna cellulära sammansättning och funktioner.

Illustration av de olika hudlagren ovanpå varandra. Överst: dermis. I mitten: epidermis. Underst: hypodermis.Illustration av de olika hudlagren ovanpå varandra. Överst: dermis. I mitten: epidermis. Underst: hypodermis.

Epidermis (yttersta lagret), även kallad hornlagret eller överhuden, består av keratin som stärker huden, och melanin som ger huden dess färg och skyddar mot UV-strålning. Epidermis ger skydd mot främmande miljöämnen. Epidermis fungerar som det främsta hindret mot den yttre miljön.

Dermis ligger direkt under epidermis, och kallas även läderhuden, den ger huden dess styrka och stöd. Till skillnad från överhuden innehåller dermis nerver, blodkärl och fibroblaster (den vanligaste cellen i dermis som bygger upp bindväven), och sensoriska receptorer. Dessa receptorer hjälper oss att känna av saker som ljus och beröring. Det är i detta hudlager vi finner mycket kollagen. Dermis ger näring, stödjer hudens struktur och innehåller ämnen som binder fukt. Det tillåter också näringsämnen och syre att komma in i huden för att skydda dess struktur. Nya celler bildas som trycks mot det yttre lagret, epidermis, och slätar ut huden.

Hypodermis är det tjockaste lagret som ligger underst och formar basen för epidermis samt dermis och består i huvudsak av bindväv och fettvävnad, men även nerver och blodkärl. Den är i huvudsak isolerande. Där ligger även hårsäckar och svettkörtlar.

En samling av olika kosttillskott i kapslar, gelkapslar och flytande formEn samling av olika kosttillskott i kapslar, gelkapslar och flytande form

Näringsämnen för en frisk hud

Här presenterar vi några av de näringsämnen som kan stödja en frisk hud.

Zink bidrar till att bibehålla normal hud, men även hår och naglar.

C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

A-vitamin bidrar till att bibehålla normal hud.

B-vitaminer – B3-vitamin, även kallat niacin eller niacinamid bidrar till att bibehålla normal hud. B12 har en roll i celldelningsprocessen. Biotin bidrar till att bibehålla normal hud och normala slemhinnor, men även till att bibehålla normalt hår.