Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Kvinna sitter i kollektivtrafik, tittar ut genom fönstret och gäspar

Känner du dig trött hela tiden? 5 orsaker till vårtrötthet



När ljuset återvänder, fåglarna kvittrar och naturen vaknar till liv, är det många som förväntar sig en energikick efter en lång vinter. Men istället för att känna sig pigg och peppad, upplever många en märklig trötthet – som att kroppen inte riktigt hänger med. Den där segheten, bristen på energi och ibland även nedstämdheten som infinner sig på våren kallas ofta för vårtrötthet. Men vad beror den egentligen på – och går det att göra något åt den?

Vad är vårtrötthet?

Vårtrötthet är inte en medicinsk diagnos, men det är ett vanligt förekommande fenomen som drabbar många människor när årstiden växlar från vinter till vår. Symptomen kan variera från person till person, men de vanligaste är:

  • Trötthet trots att man sover ordentligt
  • Koncentrationssvårigheter
  • Låg energi och motivationsbrist
  • Nedstämdhet eller lätt irritation
  • Huvudvärk och känsla av "hjärndimma"

Trots att solen börjar visa sig och dagarna blir ljusare, känner sig kroppen fortfarande tung och seg. Så vad är det som egentligen händer?

Orsaker till vårtrötthet

1. Störningar i dygnsrytmen
En av de största bovarna bakom vårtrötthet är förändringen i ljus. Under vintern har kroppen vant sig vid mörkare dagar och producerat mycket melatonin – det hormon som gör oss sömniga. När ljuset plötsligt återvänder och dagarna blir längre, kan kroppens inre klocka hamna ur balans. Det kan göra att sömnen blir ytligare och mindre återhämtande, vilket påverkar både humör och energi.

2. Vitamin- och mineralbrist
Efter en lång vinter kan många lida av brist på D-vitamin, som kroppen huvudsakligen får från solens strålar. D-vitamin är viktigt eftersom det bidrar till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal muskelfunktion. Järn är också viktigt – det bidrar till normal kognitiv funktion och till normal energiomsättning. Magnesium och B-vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6 och B12 bidrar också till normal energiomsättning.

Kvinna snyter sig utomhus en vårdagKvinna snyter sig utomhus en vårdag

3. Pollenallergi – en dold energitjuv
Många förknippar pollenallergi med rinnande näsa och kliande ögon, men ett av de vanligaste symptomen – som ofta förbises – är just trötthet. När kroppen reagerar på pollen, aktiveras immunsystemet, vilket i sin tur kan skapa inflammation i kroppen. Det leder till att kroppen "jobbar i motvind" och man känner sig trött, ibland utan att förstå varför. Dessutom kan flera allergimediciner göra en ännu tröttare eftersom de har en lugnande effekt.

4. Hormonella förändringar
Ljuset påverkar också våra hormoner – inte bara melatonin utan även serotonin (vårt må-bra-hormon) och kortisol (stresshormon). När dessa nivåer skiftar kan det leda till en obalans som påverkar vårt välbefinnande. Det är inte ovanligt att känna sig emotionellt instabil eller känslig under denna period. 

5. Kroppen "växlar upp"
Under vintern har kroppen ofta gått på lågvarv – mindre rörelse, mer stillasittande, och kanske inte helt optimala kostvanor. När våren kommer och vi vill bli mer aktiva igen, är det som att kroppen behöver tid på sig för att "växla upp" igen. Den här övergångsfasen kan upplevas som trötthet.

Kvinna på skogspromenad i solenKvinna på skogspromenad i solen

Vad kan man göra för att motverka vårtrötthet?

1. Kom ut i dagsljus – gärna på morgonen
Att få naturligt ljus tidigt på dagen hjälper kroppens inre klocka att ställa om sig. En morgonpromenad i dagsljus kan göra underverk för energinivån och förbättra sömnen.

2. Se över kosten
Satsa på en kost rik på vitaminer och mineraler. Gröna bladgrönsaker, bär, fullkorn, nötter och fisk ger kroppen den näring den behöver. D-vitamin är extra viktigt – överväg tillskott om du inte får tillräckligt via solen. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion och till immunsystemets normala funktion.

3. Rör på dig – men pressa inte för hårt
Motion ger energi, men det behöver inte vara intensiv träning. En rask promenad, stretchning eller en cykeltur i vårsolen kan hjälpa kroppen att vakna till liv. Lyssna på kroppen och ta det i din egen takt.

Kvinna sover gott i sängen bredvid sin manKvinna sover gott i sängen bredvid sin man

4. Sovrutiner som funkar bättre

  • Försök att gå och lägga dig och vakna vid ungefär samma tider varje dag.
  • Undvik skärmar innan läggdags och skapa en lugn kvällsrutin.
  • Om du har svårt att somna, kan naturliga tillskott med till exempel citronmeliss och kamomill vara till hjälp. Citronmeliss bidrar till bättre sömn och minskar rastlöshet. Kamomill bidrar till optimal avkoppling och till att bibehålla en god sömn. Du hittar dessa ingredienser i Närokällan Rofylld.

5. Testa en multivitamin
Om du sover bra men ändå är trött rekommenderar vi det flytande kosttillskottet Mega Multi Advanced som är ett av marknadens mest avancerade kosttillskott, med över 100 olika ämnen och snabbt upptag. Innehåller bland annat vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6, B12 och C-vitamin samt jod, magnesium och mangan – som alla bidrar till en normal energiomsättning.

Sammanfattning

Vårtrötthet är vanligt – men inte något du behöver stå ut med. Genom att förstå vad som ligger bakom tröttheten, och genom att ta små steg för att stötta kroppen med dagsljus, bra mat, rörelse och återhämtning, kan du hjälpa dig själv att hitta tillbaka till balansen. Och kanske viktigast av allt – ha lite tålamod. Kroppen behöver tid att ställa om från vinterdvala till vårenergi.

Så ta ett djupt andetag, kliv ut i ljuset – och var snäll mot dig själv. Vårkrafterna kommer, sakta men säkert.