Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Avokado serverad som en smörgås, skuren i mitten med ägg, bacon och sallad mellan avokadohalvorna

Mät ditt ketonvärde för viktkontrollAtt kroppen är i ketos innebär att den använder ketoner som bränsle istället för glukos. Ketoner produceras när kroppen bryter ned fett, och detta sker vanligtvis när glukostillgången är låg, som vid en låg kolhydratdiet eller fasta. I ketos blir fettet huvudkällan för energi för kroppens funktioner.

Det finns en rad olika anledningar till att sätta kroppen i ketos, en av de vanligaste är att man vill gå gå ner i vikt. Men det finns många fler anledningar. En ketogen kost fokuserar på livsmedel som ger hälsosamma fetter, tillräckliga mängder protein, och mycket få kolhydrater. Målet är att få mer kalorier från fett än från kolhydrater. Man frossar dock varken i fett eller protein.

Konceptet fungerar genom att minska kroppens sockerreserver. Det får kroppen att börja använda bryta ner fett för energi istället. När fett används för energi skapas ketoner, som kroppen och hjärnan använder som bränsle. När kroppen bränner fett kan det leda till viktminskning.

Det finns flera olika typer av ketogen kosthållning, till exempel en vanlig ketogen kost eller en cyklisk ketogen kost, såsom halvfasta eller 5:2. Här nedan nämner vi några av fördelarna med en ketogen kost
.

Glad kvinna klädd i träningskläder som håller upp armen för att visa sina musklerGlad kvinna klädd i träningskläder som håller upp armen för att visa sina muskler

Stöder viktminskning

En ketogen kosthållning kan bidra till att främja viktminskning på flera sätt, t.ex. genom att öka ämnesomsättningen och minska matbegäret och hungern, (vilket är hormonellt styrt).

För den som vill kontrollera sin vikt eller gå ner i vikt, finns det flera studier som visar på att en ketogen kost är effektivare än en fettsnål kost. Under en stor granskning av 13 olika randomiserade kontrollerade studier, fann forskarna att människor som följde en ketogen kost förlorade mer i vikt än de som följde en fettsnål kost över en ettårsperiod. (1)

Sänker blodsocker

Eftersom en ketogen kost minskar blodsockernivån kan den även minska risken för insulinrelaterade problem. Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret. En kost med låg kolhydrat och högt fettinnehåll, som den ketogena kosten, kan bidra till att stabilisera blodsockret och därigenom minska påfrestningen på insulinet. Därför kan det också minska risken för insulinkomplikationer. (2)

Två händer som hålls upp i form av ett hjärtaTvå händer som hålls upp i form av ett hjärta

Hjärta och kolesterol

I en översyn av studier (2017) som inkluderade både djur och människor som följde en ketogen diet, visade att vissa människor upplevde en märkbar minskning av totalt kolesterol, LDL-kolesterol (ofta kallat "dåligt" kolesterol. (4)

Skillnaden är att LDL transporterar ut kolesterol i blodet och HDL för bort överflödet. Kolesterol används bl.a. till att laga kärlväggarna. Höga nivåer av kolesterol som oxiderat kan dock öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Slutsatsen är att de positiva effekterna på hjärthälsan främst beror på kostkvalitén. Därför är det viktigt att äta en hälsosam, näringsmässigt balanserad kost medan man följer en ketogen diet.

Kan skydda hjärnans funktion

Vissa studier, så som en översyn från 2019 (5) tyder på att ketoner som genereras under en ketogen diet kan ge nervskyddande fördelar, vilket innebär att de kan stärka och skydda hjärnan och nervcellerna. Många forskare och medicinare inom funktionsmedicinen har tittat på detta, där det finns mycket litteratur att tillgå med fokus på kostens inverkan på hjärnans funktioner.

En tallrik med ketovänlig mat såsom avokado, lax, ägg och grönsakerEn tallrik med ketovänlig mat såsom avokado, lax, ägg och grönsaker

Lite kolhydrater

Som nämnts tidigare begränsar en ketogen kost intaget av kolhydrater rejält. Emellertid, så ger vissa kolhydrater hälsofördelar, så som mikronäring och fibrer. Fibrösa kolhydrater är viktiga för tarmen och mättnaden. De hjälper till att hålla dig mätt och kan vara bra för magen. Välj grönsaker, bär och frukt med lågt glykemiskt index och som kan innehålla både bra fetter och proteiner. Glykemiskt index (GI) för livsmedel, inklusive frukter, mäts genom att jämföra hur snabbt matens kolhydrater påverkar blodsockret jämfört med ren glukos eller vitt bröd. GI mäts på en skala från 0 till 100, där högre värden betyder snabbare ökning av blodsockret.

Finns det risker med en ketogen kost?

Den ketogena kosten kan ha en rad hälsofördelar. När man startar en ketogen kost kan man i början känna sig trött och märka av att blodsockret går ner. Vissa kan få huvudvärk och må illa, innan man anpassat sig till sin nya energikälla från fett. Dieten passar inte den gravida, ammande eller den som har ätstörningar. Detta gäller även den som har diabetes eller njur- och hjärtproblem.

Kan man mäta ketos?

Om man är i tillståndet ketos, kan det mätas på olika sätt. Det kan mätas i urin, utandningsluft och genom blodet. Med hjälp av en apparat kan man mäta utandningsketoner från utandningsluften. Med hjälp av urinstickor kan man mäta överskott av ketoner i urin. De är dock inte alltid så säkra eftersom man mäter utsöndring och överskott.

En person sticker sig i fingret med nålen till ketonmätaren för att mäta sitt ketonvärdeEn person sticker sig i fingret med nålen till ketonmätaren för att mäta sitt ketonvärde

Att mäta ketos i blodet görs med hjälp av en blodketonmätare, som ger en mycket exakt mätning. Vi rekommenderar eBketone blodketonmätare. Man använder sig här av en engångslansett för att enkelt och smidigt ta ett blodprov på sig själv.

En liten bloddroppe placeras på en teststicka som placerats i blodmätaren. Testresultatet tar mindre än 10 sekunder att avläsa.

Har du ett ketonvärde på 0,5–1,5 mmol/L har du en väldigt mild ketos. 

Har du värden mellan 1,5 – 3 mmol/L är du i en bra ketogen förbränning.

Hamnar du på värden upp mot 5–6 mmol/L så har du satt dig själv i svält och behöver mer näring och proteiner.