Kapslar som används till kosttillskott kan tillverkas av olika ämnen. Det traditionella valet har varit gelatinkapslar. Dessa är oftast gjorda av gelatin som är ett protein från djur och detta passar inte för alla människor, främst vegetarianer och veganer. Många människor började vid en tidpunkt övergå till ren cellulosa som kapselskal, vilket är ett vegetabiliskt ämne. Men cellulosa kan orsaka mag- och tarmbesvär eftersom det är svårt att bryta ner i magen.
Man utvecklade därför kapslar i form av vegetabilisk stärkelse, även benämnd HPMC (som står för hydroxipropylmetylcellulosa). Den är klart bättre men den genomgår dock en kemisk modifiering och kan ge magproblem för den som tar ett flertal kapslar på en gång.
Våra kunder hörde av sig till oss med dessa problem och behövde en lösning. Lösningen: vi började tillverka våra kosttillskott och använde pullulan som kapselskal.
Pullulan (Latin; växtgrodd) är en ren naturprodukt, helt vegetabilisk, tillverkad genom fermentering av antingen svamp eller tapioka, en rot som används som stapelföda i Latinamerika.
Närokällan använder till största delen pullulankapslar gjorda av tapioka till sina kosttillskott, vilket är ett ämne som snabbt bryts ner i magen. Pullulankapslar har en stark luftbarriär och skyddar innehållet från oxidativ försämring. Den är överlägset stabil under icke ideala förhållanden, resistent mot förändringar i temperatur och luftfuktighet samt interagerar inte med innehållet.
Fördelar med pullulankapslar
Pullulan är fri från allergener, från konserveringsmedel, gluten, samt är lukt- och smakfri så att den inte påverkar innehållet. Kapslarna är klart lättare för magen att bryta ner än cellulosa och HPMC, och är ett mer hållbart alternativ till gelatin eftersom pullulan är veganskt. Dessa kapslar är med andra ord miljövänliga, hållbara och biologiskt nedbrytbara. De är ett idealiskt alternativ till de som letar efter veganska alternativ till animaliska gelatinkapslar såväl som svårsmälta cellulosakapslar.