K-vitaminer
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin, väsentligt för att koagulerings-faktorerna skall bildas i blodet. Det spelar även en viktig roll för bildandet av starka ben och vitaminet jobbar för ett hälsosamt hjärt- och kärlsystem. Det finns två huvudsakliga olika former av K-vitamin; K1, som finns i gröna bladgrönsaker, och K2, som syntetiseras av tarmbakterier och finns i fermenterade livsmedel. K-vitaminer finns att köpa i ett flertal former så som flytande i droppform till kapslar.
- Hem
- Produkter
- Kosttillskott
- Vitaminer
- K-vitaminer
Vad är K-vitamin bra för?
K-vitamin är nödvändigt för att blodet ska kunna koagulera- Att koagulera betyder att blodet går från sin flytande form till en geléaktig massa. Denna process är viktig för att förhindra överdriven blödning när det finns skador på blodkärlen t.ex. Blodet innehåller olika ämnen, särskilt blodplättar och proteiner. När det sker en skada på blodkärlen, aktiveras blodplättarna och andra koagulationsfaktorer för att bilda en stabil blodpropp som täpper till såret och stoppar blödningen. Koagulering är en viktig del av kroppens försvarsmekanismer och är avgörande för att bibehålla ett fungerande cirkulationssystem.
K-vitamin är livsnödvändigt för att blodet ska kunna koagulera på ett normalt sätt. Det är också viktigt för skelettet då det samarbetar med D-vitamin för att ta upp kalcium och lagra in det i skelettet. K-vitamin är tillsammans med D-vitamin och kalcium en viktig faktor för att förebygga benskörhet. K-vitamin kan bildas i tarmarna av våra tarmbakterier men vi behöver även tillföra vitaminet via kosten.
- Varför behöver vi K-vitamin?
K-vitamin upprätthåller tre mycket grundläggande funktioner i kroppen:
• Det är väsentligt för att koaguleringsfaktorerna skall bildas i blodet
• Det spelar en vital roll för bildandet av starka ben
• jobbar för ett hälsosamt hjärt- och kärlsystemK-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium medan K-vitamin reglerar vad kalciumet sedan används till och aktiverar proteiner som sedan binder sig till kalcium vilket för ut det i skelettet.
- När ska vi ta K-vitamin?
K-vitamin är fettlösligt men kroppen kan bara lagra begränsade mängder i levern. Bakterier i tarmen producerar en viss del av det vi behöver. Resten måste vi få i oss via födan.
Äter man dagligen mycket gröna blad och grönsaker samt animaliska produkter med fermenterade råvaror klarar man det som är ett rekommenderat dagligt referens intag. K1-vitamin från vegetabilier har dock sämre upptag och lagras bara ett par timmar. Nyfödda barn ges K-vitaminspruta strax efter födseln för att undvika kraftiga blödningar. - Vilka är symptomen för K-vitaminbrist?
Brist på K-vitamin kan leda till blödningar. K-vitaminbrist är ovanligt. Personer som använder blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitaminantagonist, kan få tipset om att begränsa intaget av livsmedel som innehåller mycket K-vitamin, eftersom vitaminet påverkar blodkoagulationen. Det är viktigt att komma ihåg att K-vitamin behövs för inlagring av kalcium i skelettet.
- Kan man få i sig höga doser av K-vitamin genom mat?
I Japan får man i sig höga doser K-vitamin genom maten. Främst till frukost, där den nationella frukosträtten natto intas från tidig ålder. Det är fermenterade sojabönor som innehåller mycket höga doser K2-vitamin i form av MK-7.
Hälsoministeriet i Japan var först med att godkänna behandling av osteoporos (benskörhet) med K2-vitamin. Man fann att personer med osteoporos hade låga plasmanivåer av K2-vitamin. K2-vitamin finns i fermenterad mat, tofu, kött, lever, äggula och mejeriprodukter. K1-vitamin finns främst i gröna bladgrönsaker. - Vad kan orsaka brist på K-vitamin?
Optimala doser K-vitamin är av största vikt för hälsan. Bakteriekulturen i tarmen är därför först och främst viktig för konstant tillförsel. Alkohol, mediciner, smärtstillande och i synnerhet antibiotika kan förstöra möjligheten till en konstant produktion av K-vitamin.
- Viktig notering, kontraindikation
Vitamin K2 är inte skadligt i höga mängder. Man bör dock undvika K1-vitamin i högre doser om man använder blodförtunnande medel såsom Waran. Vi rekommenderar alltid att man rådgör med läkare om man äter mediciner.
- Historik
Länge ansågs K-vitamin bra för en enda sak, koagulering av blodet – att blodet levrar sig vid sårskador. K-vitamin upptäcktes av den danske vetenskapsmannen Henrik Dam, som såg att kycklingar som fick en fettfri diet började blöda invärtes. Han fann att deras blodkoagulering försämrades starkt. Dom upptäckte till slut att en fettfri diet saknade en viktig substans som var viktig för blodets förmåga att koagulera. Han döpte denna substans till ”koagulation vitamin” och senare till vitamin K.
Referenser:
(1) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin