Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Vitaminer

Vitaminer

Vitaminer är organiska ämnen som är livsnödvändiga för kroppsfunktionerna. De kan inte tillverkas av kroppen (vissa i små men ej tillräckliga mängder) utan måste tillföras dagligen eller regelbundet. Rekommenderade mängder mäts oftast i milligram (mg) eller mikrogram (mcg/µg). (1) 

Läs mer
Ekologisk: Nej
sort-descending
  • 495 kr
  • Aurora Liposomal Glutation dospåsar 32 st
    659 kr
  • 149 kr
  • Burk med TruNiagen 30 kapslar
    599 kr

4 artiklar

Lär dig mer om vitaminer

Vitaminer har en mängd olika funktioner i kroppen. De är viktiga för immunsystemet, tillväxt, reparation, reproduktion och de hjälper till att skapa energi i kroppen. Dem behövs för tänder, ben, hår, muskler, ögon och nerver. De är råmaterial för hormoner och enzymer. Vissa fungerar som antioxidanta, vilka skyddar celler och andra vitaminer från skadlig oxidation. 

  • Vattenlösliga och fettlösliga

    Det finns både vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.

    Vattenlösliga vitaminer bör tillföras dagligen då de inte lagras i kroppen utan överskottet utsöndras med urinen. Det innebär att vi inte kan få för mycket av dem, men det innebär också att bristsymptom märks snabbare.

    Fettlösliga vitaminer lagras i olika depåer i kroppen, en hel del lagras i levern. Bristsymtom visas långsammare för fettlösliga (lagrade) vitaminer.

    De vattenlösliga vitaminerna:

    • Tiamin - B1-vitamin
    • Riboflavin – B2-vitamin
    • Niacin - B3-vitamin (även som nikotinamid/nikotinsyra)
    • Pantotensyra - B5-vitamin
    • Pyridoxin – B6-vitamin
    • Cyanokobalamin B12-vitamin (även som metylkobolamin)
    • Biotin
    • Folsyra (benämningen folat står för att det är naturligt framtaget)
    • Kolin
    • Inositol


    De fettlösliga vitaminerna:

    • A-vitamin (även känd som betakaroten)
    • E-vitamin (tokoferoler och tokotrienoler)
    • D-vitamin (kolekalciferol)
    • K-vitamin (även känd som menakinon-7 alternativt MK-7)
  • Tillskott av vitaminer
    Det är möjligt att få i sig ett dagligt referensintag (DRI) av vitaminer genom maten, men man får se till att äta ganska mycket och varierat.

    Alla är vi olika och har därför olika behov beroende av faktorer så som arbete, stress och hälsotillstånd.

    Upptaget beror även på hur maten är odlad, behandlad och tillberedd. Vitaminer är känsliga för ljus och värme.

    Kokar man grönsaker i vatten så löses en hel del näringsämnen ut i vattnet.  

    När det gäller de fettlösliga vitaminerna så är det viktigt att man intar någon form av fett samtidigt för att förbättra upptaget.
  • Bristsymtom
    Brist på vitaminer orsakar specifika bristsymtom, vissa är mer allvarliga. Brist på C-vitamin kan framkalla skörbjugg (mycket ovanlig) där kroppen helt enkelt löses upp, blödande tandkött är ett första symtom.

    D-vitaminbrist kan orsaka rakitis, vilket gör benen sköra och böjliga. A-vitaminbrist försämrar synen.

    B-vitaminbrist ger en mängd olika symtom, men energibrist är typiskt. K-vitaminbrist kan ge blödningar och påverka blodbilden.

    B-vitaminer fungerar lite som tändstift i kroppen som sätter igång förbränningen och energiproduktionen. Symtomen kan gå in i varandra för olika vitaminer.

    Övriga allmänna symtom kan vara trötthet och låg energinivå, depression, muskelsvaghet, dålig balans, kramp, vätskeansamling, oregelbunden hjärtrytm, domningar, stickningar, yrsel, illamående, problem med synen, nattblindhet, regelbundna infektioner, dålig sårläkning, blodbrist, dålig aptit och matsmältningsproblem, med mera. (2)

    Veganer bör vara observanta på bristsymtom, i synnerhet på fettlösliga vitaminer som oftast finns i animaliska produkter. Men även B12-vitamin, i synnerhet, då vegetabilisk B12 från alger inte fungerar så bra för människor. Zink kan också vara viktigt, såväl som D-vitamin.

    Försöker man bli gravid är det viktigt att man inte har brist på A-vitamin. Vitaminer finns i så gott som all mat, i mer eller mindre mängd. Problemet är att våra jordar försämrats genom det moderna jordbruket och inte kan förse oss med lika mycket näring som förr i tiden.

    Med ekologiska livsmedel slipper vi de värsta gifterna, men det garanterar inte näringsvärdet hela vägen.