Ett glas vatten fylls med kranvatten i en ljus köksmiljö

Är rent vatten en bristvara?Få människor i världen kan njuta av ett kristallklart glaciärvatten eller källvatten, fritt från läkemedelsrester, tungmetaller, pesticider, virus och andra mikroorganismer.

Har vi världens renaste vatten?

I Sverige har vi ofta idén att vi har ett av världens renaste dricksvatten, men många jämförande tester visar att vi inte ligger speciellt bra till. Ett test utfört av Stockholms läns landsting visade att dricksvattnet i Stockholm var sämre än i städer som Amsterdam, New York och Hongkong.

Vattnet innehåller bland annat alltför höga nivåer av medicinrester. I sjövatten runt Stockholm (som dricksvattnet kommer från) orsakar detta hormonrester som till och med gör att fiskar ändrar kön!

Mikrospiralfilter – sex reningsmetoder i ett filter

Det är svårt att rena vattnet helt i reningsverk, men nu kan du enkelt göra det i ditt eget kök med hjälp av ett mikrospiralfilter. Du kan skapa ditt eget kristallklara glaciärvatten, fritt från oönskade, belastande gifter men med de livsnödvändiga mineralerna kvar i vattnet.

Hur fungerar mikrospiralfiltrets reningsteknik?

Filtermaterialet är helt unikt och det finns ingen annan teknik som liknar mikrospiral-materialets funktion. I en enda patron kombineras sex olika tekniker som innebär att föroreningar fastnar i filtermaterialet och kan inte, till skillnad mot många andra tekniker, plötsligt frigöras igen.

Däremot passerar hälsosamma mineraler och salter igenom. Elektroadsorption är en process som innebär att materialet har en motsatt laddning mot virus och fångar upp och eliminerar dessa.

Detta är testat av exempelvis Pasteur Institutet på legionella, salmonella, polio, rotavirus, hepatit.

Sorption innebär att filtrets porer (vilka skulle täcka en fotbollsplan om de placerades på en plan yta) tar upp ämnen som klor och de mycket giftiga klorföreningarna till 100%, samt pesticider, biocider etc.

Mekanisk rening innebär att porerna i filtret fungerar som en barriär mot partiklar större än 0,05μm, dvs är effektivt mot mikroplaster, bakterier och parasiter (som har en storlek på mer än ca 1μm).

Jonbyte innebär att exempelvis tungmetaller reagerar med biokemiska ämnen i filtret. Även radioaktiva ämnen (som cesium-137, strontium-90) och uran hanteras genom en kombination av teknikerna.

En bakterieostatisk metod innebär att man har integrerat rent silver i filtermaterialet och detta hindrar tillväxten av virus och bakterier på ytan. Det är alltså helt integrerat och fast i materialet och kommer inte ut i vattnet.
 

Ovan ser du en kraftig förstoring av det unika filtermaterialet: mikroporer med spiralformade, avsmalnande kanaler.

Vilka vattenrenare har vi som innehåller ett mikrospiralfilter?

Det finns olika varianter, bland annat en som kan kopplas in på kökskranen och stå på diskbänken eller en som sitter fast direkt på kranen.

G1 vattenrenare är den populäraste vattrenaren, denna kopplas med en nätt liten slang till kökskranen. Vattenrenaren är vit och ca 33 cm hög. Den står sedan fast på köksbänken när den används.

Geysir vattenrenare – Denna är mest exclusiv, helt i rostfritt stål. Den sitter fast via en nätt slang till kökskranen. Denna är ca 30 cm hög. Den står också fast på köksbänken när den används.

Vattenrenare Kran – Billigaste varianten, samma filtermaterial men begränsad kapacitet. Sätts direkt på kökskranen och är ca. 12 cm hög. Funkar bra för det mindre hushållet som inte använder lika mycket vatten.