Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Kvinna sitter på café och äter lunch

Sitter hälsan i tarmen?Att ha olika typer av magåkommor är väldigt vanligt idag och många lider av detta. Detta är ett stort hälsoproblem med olika former av problematik bakom sig. Överkänslighet, inflammationer och irritationer i tarmen är idag väldigt vanligt. Kanske har du tex hört talas om IBS, dvs Irritable Bowel Disease? I Sverige uppskattas cirka 10–15 procent av befolkningen ha IBS.

Den centrala rollen hos tarmhälsa för välbefinnande

Vår tarm har många viktiga funktioner och att tarmen funkar som den ska är därmed centralt för vår hälsa. Men dålig tarmhälsa kan ofta få oss att känna oss obekväma. Hur kan vi optimera vår tarmhälsa så att vi kan vara naturligt friska och få den näring vi behöver?

Kvinna som håller händerna på magenKvinna som håller händerna på magen

Mag- och tarmsystemet: en nyckel till hälsa

För mer än 2000 år sedan sa Hippokrates att "all sjukdom börjar i tarmen". Men först nu börjar vi förstå hur matsmältningssystemet är involverat i ett system som förmedlar många funktioner och är därmed centralt för hälsa eller start på ohälsa. 

Mag- och tarmsystemet har många funktioner såsom att bearbeta maten för att ge kroppen näring. Systemet är även till för utsöndring av avfallsämnen från matsmältningen och andra processer och är dessutom en defensiv barriär mot främmande ämnen. Dålig tarmhälsa kan ha förödande effekter i alla kroppssystem, vilket kan göra oss undernärda och påverkar hälsan i stort, till exempel med immunitet eller mentalt välbefinnande.

Ett bord rikt på mat såsom frön, nötter, bät och grönsaker Ett bord rikt på mat såsom frön, nötter, bät och grönsaker

Utmaningar med moderna matvanor

Våra matvanor har förändrats avsevärt under de senaste decennierna. Raffinerade kolhydrater är bearbetade livsmedel där naturliga fibrer och näringsämnen är borttagna eller kraftigt förändrade genom bearbetning. De bryts snabbt ner i kroppen och ökar blodsockernivån snabbt. Våra måltider innehåller idag många gånger högre halter av dåliga fetter och raffinerade kolhydrater samt är ofta fulla av potentiella allergener såsom gluten eller mejeriprodukter. För den med nedsatt matsmältning och känslighet utgör detta en stor utmaning.

Viktiga funktioner hos tarmen

Tarmfunktionen är komplex och påverkas av olika samverkande faktorer; balans mellan matsmältning och tarmrörlighet är viktigt. Kroppen behöver dessa delar för att fungera i harmoni. Olika delar av mag-tarmkanalen har olika funktioner:

  • Magen, bukspottkörteln och levern producerar matsmältningsenzymer och galla. Det hjälper oss att bryta ner livsmedel i små delar så att vi enklare kan ta upp dem i kroppen.
  • För att absorbera näring och skydda oss behöver vi en stark inre slemhinna. Den är beroende av bindväv av god kvalitet och näringsämnen som hjälper till att bygga upp och reparera vävnaden.
  • Slutligen är en god rörlighet av tarmen viktig för att säkerställa att maten rör sig genom tarmen med lämplig hastighet. För snabbt skulle orsaka näringsbrister och för långsamt skulle orsaka jäsning av mat i tarmen, vilket påverkar bakteriebalansen och orsakar obehagliga symtom.

Genom att förstå och ta hand om vår tarmhälsa kan vi förbättra vårt välmående och leva ett hälsosamt liv. Ibland kan vi ha problem med olika funktioner i tarmen, men det handlar om att hitta en bra balans och ge kroppen det stöd den behöver.