Sömn i fokus: 11 tips för en god natts vila

Sömn i fokus: 11 tips för en god natts vilaVardagslivet präglas för många av oss av olika krav och måsten. Arbetslivets påfrestningar konkurrerar med önskan om tid och energi för familj, vänner och personliga intressen. Mitt i allt detta är det lätt att uppleva stress. Det är inte förvånande att sömnproblem har blivit en utbredd utmaning i dagens samhälle. 

Att prioritera sömnen är avgörande för ens allmänna hälsa och välbefinnande. Uppfriskande sömn innebär att inte bara sova tillräckligt länge, utan också att få djup och ostörd sömn. Under dessa sömnfaser återhämtar sig kroppen och vi vaknar upp med förnyad energi och klarhet. Om du är en av de som ligger och vrider dig under natten, får du här 11 praktiska tips för att hjälpa dig uppnå en mer rogivande och uppfriskande sömn.

Väckarklocka som står på 06.00 i morgonljusVäckarklocka som står på 06.00 i morgonljus

11 tips för en bättre sömn

1. Håll en regelbunden dygnsrytm
En konsekvent sömnrutin är avgörande för en god sömn och ökat välbefinnande. Gå och lägg dig samt vakna upp vid samma tid varje dag, även på helgerna. Det hjälper dig att reglera din inre kroppsklocka, vilket ger bättre sömnkvalitet och är viktigt för den allmänna hälsan.

2. Skapa lugn innan sänggående
Gör något avslappnande före läggdags för att låta kroppen börja varva ner. Det kan vara aktiviteter som att läsa en bok, ta ett varmt, härligt bad eller varför inte ta en lugn kvällspromenad för att fylla på med frisk luft.

3. Sovrumsmiljö
Skapa en sömn-oas genom att hålla ditt sovrum svalt, mörkt och tyst. Investera i en bra och bekväm madrass och mysiga kuddar. Använda gärna mörkläggningsgardiner för att göra det riktigt mörkt.

Kvinna äter hälsosam salladKvinna äter hälsosam sallad

6. Prioritera rörelse
Håll igång under dagen och var fysiskt aktiv så att du har tröttat ut kroppen när du går och lägger dig. Vi är gjorda för att röra på oss. Hitta gärna någon träningsform som du gillar, och avsluta träningen några timmar innan sänggåendet för att låta kroppen varva ner.

7. Hantera stressfaktorer
Har man redan svårt att sova är det lätt att stressa upp sig över sömnen och få ännu svårare att somna. Rikta din uppmärksamhet på det som minskar din stress. Spendera din fritid genom att syssla med din favorithobby, ta en lång promenad eller umgås med en god vän.

8. Begränsa powernaps
Om du är trött under dagen kan du ta en tupplur som varar upp till 20–30 minuter, vilket inte stör nattsömnen. Undvik att ta långa tupplurar, och undvik tupplurar under den senare eftermiddagen och kvällen.

9. Drick inte vatten för sent
Det är viktigt att hålla vätskebalansen, men tänk på att begränsa intaget av vätska före sänggåendet för att minska risken att vakna upp för toalettbesök under natten. Se istället till att dricka ordentligt under dagen.

Vacker vy av soluppgång över träd och en sjö lätt morgondisVacker vy av soluppgång över träd och en sjö lätt morgondis

10. Bada i dagsljus
Håll igång under dagen och var fysiskt aktiv så att du har tröttat ut kroppen när du går och lägger dig. Vi är gjorda för att röra på oss. Hitta gärna någon träningsform som du gillar, och avsluta träningen några timmar innan sänggåendet för att låta kroppen varva ner.

11. Om du ändå inte lyckas somna
Gå upp en stund och gör något annat, tills du blir trött. Det är inte roligt att ligga och vrida och vända sig i sängen. Ibland kan det bli lättare att somna om man stiger upp en stund och får en chans att tänka på något annat. Men som nämnt ovan, att plocka upp telefonen och utsättas för dess blåa ljus kan ha en motsatt effekt när du försöker sova.

Genom att se över din dagliga rutin kan du skapa bättre förutsättningar för en god natts sömn. Du kan även komplettera dessa tips med tillskott för att hjälpa kroppen att sova gott.

Prova gärna Närokällan Rofylld, med citronmeliss som bidrar till bättre sömn och minskar rastlöshet. Magnesium bidrar till normal funktion hos muskler och nerver, vilket gör att det är en populär mineral att fylla på med innan sänggående. 

Kom ihåg att alla människor är unika, så testa dig fram för att hitta det som fungerar bäst för dig. Gör din sömn till en prioritet och se hur ditt allmänna välbefinnande förbättras med varje natt av fridfull sömn.