Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Fri frakt inom Sverige om du handlar över 199 SEK

Snabb leverans

Trygga kosttillskott

Kalium

Kalium

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne som finns i så gott som alla kroppens celler. Det behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion, inte minst hjärtats funktion, vätske- och elektrolytbalansen, samt regleringen av blodtrycket. Nästan allt kalium i kroppen finns i cellerna, men även några få procent finns i kroppens vätskor. 

Läs mer
Vegansk: Ja
sort-descending
  • Kampanj
    Närokällan Kalm+ 270 g
    Special Price 230 kr
    329 kr
    30%
  • Närokällan Kaliumcitrat 120 kapslar
    149 kr

2 artiklar

Vad är kalium bra för?

Kalium och natrium samverkar i kroppen för att upprätthålla rätt energi-, och vätskebalans i och utanför våra celler. Våra nervceller innehåller mycket kalium, och utan kalium fungerar inte nervcellernas aktivitet och kommunikationen mellan våra muskler, inklusive hjärtat. Balansen mellan natrium och kalium sköts via den så kallade natrium-kaliumpumpen.

En vuxen persons kropp kräver omkring 3000-3500 mg kalium om dagen. 

  • I vilka livsmedel finns kalium?

    Kalium finns i en mängd olika livsmedel, särskilt frukter, grönsaker och baljväxter.

    Här är några exempel på livsmedel som är rika på kalium:

    •   Bananer är kanske det mest kända exemplet på frukt med högt innehåll av kalium. Andra kaliumrika frukter inkluderar apelsiner, kiwi, avokado och torkade aprikoser.

    •    Många gröna bladgrönsaker är rika på kalium så som spenat, grönkål, svartkål och broccoli. Dessutom innehåller vissa rotgrönsaker som potatis, sötpotatis och rovor en del kalium.

    •    Bönor, linser och ärter är fina källor till kalium. Svarta bönor, kidneybönor, kikärtor och sojabönor är några exempel på baljväxter med högt kaliuminnehåll.

    •    Många nötter och frön är också bra källor till kalium. Exempel är pistagenötter, mandlar, jordnötter och pumpafrön.

    •    Mejeriprodukter som mjölk och yoghurt innehåller också en viss mängd kalium.


    Genom att inkludera en mångfald av olika livsmedel i din kost kan du säkerställa att du får i dig tillräckligt med kalium för att stödja din hälsa. Vid träning och varma dagar kan det vara viktigt att se över sin elektrolytbalans.

  • Kan man få i sig för mycket kalium?

    Ja, det är möjligt att få i sig för mycket kalium, men det är mycket ovanligt hos friska personer med normal njurfunktion. Tillståndet där kroppen har för mycket kalium kallas hyperkalemi och kan vara potentiellt skadligt. Orsaker till hyperkalemi kan bero på några av följande orsaker:

    Nedsatt njurfunktion: Njurar spelar en viktig roll i att reglera kaliumnivåerna i kroppen genom att utsöndra överskottet av kalium i urinen. Nedsatt njurfunktion kan resultera i att kroppen inte kan göra sig av med överskottet av kalium. 

    Vissa mediciner: Vissa läkemedel, särskilt vissa typer av blodtrycksmediciner och vissa smärtstillande medel, kan öka risken för hyperkalemi genom att antingen minska kaliumutsöndringen via njurarna eller genom att påverka kaliumbalansen på andra sätt.

    För de flesta människor är det svårt att få i sig för mycket kalium genom kosten ensam, men personer med nedsatt njurfunktion eller som tar specifika mediciner bör vara särskilt medvetna om sin kaliumkonsumtion.

  • Hur mycket kalium behöver vi?

    I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag (RI) för kalium, då livsmedelverket anses att det saknas data för att säkerställa detta. Däremot har man satt ett lämpligt intag per dag som skiljer sig mellan olika åldersgrupper: (1)

    Kön/Grupp/Ålder      Tillräckligt intag
    Spädbarn 7-11 månader0,7 gram
    Barn 1-3 år0,85 gram
    Barn 4-6 år1,15 gram
    Barn 7-10 år1,8 gram
    Flickor 11-14 år     2,4 gram
    Pojkar 11-14 år2,55 gram
    Flickor 15-17 år     2,85 gram
    Pojkar 15-17 år        3,4 gram
    Vuxna3,5 gram
    Gravida och ammande        3,5 gram
  • Godkända hälsopåståenden för kalium

    Här är några av de godkända hälsopåståendena för kalium enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA):

    •    Kalium bidrar till normal muskelfunktion: Kalium är viktigt för normal muskelfunktion, inklusive hjärtmuskeln.

    •    Kalium bidrar till nervsystemets normala funktion: Kalium är nödvändigt för överföring av nervsignaler och för normal nervfunktion.

    •    Kalium bidrar till upprätthållandet av normalt blodtryck: Kalium spelar en roll i regleringen av blodtrycket genom att hjälpa till att minska effekterna av natrium och stödja kärlväggarna.

    •    Kalium bidrar till vätskebalansen i kroppen: Kalium är en av de elektrolyter som är avgörande för att upprätthålla en balanserad vätskenivå inuti och utanför cellerna.

Referenser:
(1) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium