Närokällan

Närokällan Ceylonkanel 150 g EKO

Art.nr: 1832
Närokällan Ekologiskt Ceylon kanelpulver.
Det lägsta priset från de senaste 30 dagarna: 110 kr

I lager

✓ Fri frakt inom Sverige om du handlar för över 199 SEK

Nu kan du få äkta kanel.

Det finns flera sorters kanel, den vi köper i affärerna är så gott som alltid Kassia från Kina. Denna kanel är från Sri Lanka och kallas också Ceylonkanel (Cinnamonum zeylanicum eller Cinnamomum verum). Den anses vara den bästa formen av kanel med en djupt aromatisk och söt smak. 

Kanelen var så eftertraktad tidigare i historien att den ett tag var dyrare än guld. Kanel är barken på kanelträdet som skalas av och rullas i stänger efter torkning i solen. Man skiljer på äkta kanel och Kassia genom tjockleken på barken. Ceylonkanelen är ljusare och tunnare än Kassiabarken som kan vara flera millimeter tjock. Problemet med Kassiakanelen, som är mycket billigare, är att den innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin som kan skada levern. Ceylonkanelen har bara en bråkdel av kumarin.

För de som använder mycket kanel bör därför absolut endast använda sig av Ceylonkanel.

Hur skiljer man på äkta och falsk kanel?
Äkta kanel heter alltid (Cinnamomum verum) eller (Cinnamomum zeylanicum)  även kallad Ceylonkanel och odlas i främst i Asien, men även i mindre skala i Afrika och Amerika.

Äkta kanel är ljusare i färgen än kassiakanelen, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Äkta kanel skiljer sig från kassiakanel genom barkens tjocklek. Barken hos den äkta är mycket tunn och papperslik endast 0,3 mm tjock, medan kassiakanelens bark är 1-3 mm tjock och mera barklik. Yttersidan av den äkta kanelbarken är ljusbrun till rödbrun med glänsande vita strimmor och insidan något mörkare. En äkta kanelstång är alltid rullad i flera varv, medan den falska kassian bara har inrullade kanter. Den äkta kanelen ska inte heller ha en bitter smak. När kanelen är mald är det svårt att se hur tjock den varit, utan då får man kolla det latinska namnet.

Giftig kumarin
Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan även malas till pulver. Bladen och de torkade kanelfrukterna kan också användas. Men det finns bara en sorts äkta kanel, de andra arterna är kanelsmakande närbesläktade arter, som i de flesta fall innehåller för mycket av det giftiga ämnet kumarin för att vara lämplig att använda.

I den falska kassiakanelen är det leverskadande ämnet kumarin väldigt högt. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA fastställde år 2004 att det dagliga intaget av kumarin bör understiga 0,1 mg per kg kroppsvikt och dygn (för en person på 50 kg således 5 mg kumarin). Men senare forskning har visat att detta är alldeles för högt. Dessutom har inte EFSA egna forskare, utan ofta är det industrin som forskar åt EFSA och de flesta råd som EFSA kommer med är framtagna för att gynna industrin.Trots att det finns risker med den falska kanel som säljs idag, så finns ingen varningstext på burkarna. Även ekologisk kanel kan vara kassiakanel.

Det finns personer även i Sverige som har konstaterade leverskador efter att de fått i sig för mycket kassiakanel under för lång tid. t.ex. på gröt varje morgon.

Kumarinanalyser
Evira, som är det finska livsmedelverket, lät analysera kumarinhalterna i 14 kanelprover. Proverna valdes representativt bland kanelprodukterna på marknaden och omfattade såväl malen kanel som kanelstänger.

Kumarinhalterna i kanelen på marknaden varierade mellan 10,4 och 3 730 mg/kg.

Kumarinhalterna i ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) eller (Cinnamomum verum) var betydligt mindre (10,4 – 26,1 mg/kg) än i kassiakanelen (Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmannii eller Cinnamomum aromaticum) (2 700 – 3 540 mg/kg). En mald kanel var enligt företagaren en blandning av C. cassia och C. zeylanicum och kumarinhalten i den var 1 330 mg/kg.

Kanelen som saluförs i Sverige och på annat håll i Europa är huvudsakligen kassiakanel (Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmannii eller Cinnamomum aromaticum) som innehåller kumarin i halter på 2 000 - 3 500 mg/kg vilket är extremt höga halter och bör inte ätas av barn under 5 år eller personer med leverskador alls och äldre barn och vuxna bör begränsa sin konsumtion kraftigt.

Använd bara äkta kanel
Om man letar efter de latinska namnen (Cinnamomum zeylanicum) eller (Cinnamomum verum) så vet man att man får äkta kanel men mycket låg kumarinhalt och en kanel som är helt ofarlig.

Ge aldrig barn under 5 år bullar, kakor, efterrätter eller annat där falsk kanel använts. Små barns lever är inte utvecklad att klara detta ämne. Barn över 5 bör vara mycket sparsamma och inte äta t.ex. kanelbullar ofta. Så gott som allt industri- och butiksbakat bröd och kakor innehåller falsk kanel.

Varumärke Närokällan
Form Pulver
Vegansk Ja
Ekologisk Ja
Allergener Kan innehålla spår av vassle (MJÖLK).
Förvaring Förvaras torrt i rumstemperatur.
Näringsvärde per 100 gram
Energi800 kJ/197 kcal
Fett0,5 g
   varav mättat0,2 g
Kolhydrater 8 g
   varav socker 2 g
Fiber72 g
Protein4,2 g
Salt 130 mg

Ingredienser: Ekologisk ceylonkanel (Cinnamonum zeylanicum).

Kan innehålla spår av vassle (mjölk).

Relaterade produkter

Navigating through the elements of the carousel is possible using the tab key. You can skip the carousel or go straight to carousel navigation using the skip links.
Närokällan Tomma kapslar 100 kapslar
89 kr
Närokällan C8 MCT Olja 500 ml
295 kr
Närokällan Zink 25 mg 90 kapslar
149 kr
Närokällan B2 Riboflavin 100 mg 90 kapslar
149 kr